Počela gradnja lansirne rampe za turističke letove u svemir

Bez autora
Jun 20 2011

Američka Kompanija “Foster + partners” nedavno je započela radove na izgradnji prve lansirne rampe za komercijalne letove u svemir. Svemirska luka “Spejsport Amerika” se nalazi na jugu Novog Meksika, u SAD, i biće namenjena lansiranju privatnih, turističkih letova u kosmos.Kompanija “Virdžin galaktik”, u sastavu “Grupe Virdžin”, na čijem se čelu nalazi ser Ričard Brenson, angažovala je kompaniju “Foster + Partners” za ovaj posao. Predviđeno je da se prvi privatni let u kosmos obavi do kraja 2011. godine.

Počela gradnja lansirne rampe za turističke letove u svemirAmerička Kompanija “Foster + partners” nedavno je započela radove na izgradnji prve lansirne rampe za komercijalne letove u svemir.

Svemirska luka “Spejsport Amerika” se nalazi na jugu Novog Meksika, u SAD, i biće namenjena lansiranju privatnih, turističkih letova u kosmos.

Kompanija “Virdžin galaktik”, u sastavu “Grupe Virdžin”, na čijem se čelu nalazi ser Ričard Brenson, angažovala je kompaniju “Foster + Partners” za ovaj posao. Predviđeno je da se prvi privatni let u kosmos obavi do kraja 2011. godine. Do sada se prijavilo već 300 putnika, a ovo zadovoljstvo će ih koštati 200.000 dolara.
 
“Spejsport Amerika” se gradi u brdu, tako da će koristiti toplotnu masu okolne zemlje da bi regulisala veoma visoke i veoma niske pustinjske temperature. Podzemni tuneli će regulisati temperaturu vazduha tako da će se ostvariti ušteda u troškovima klima uređaja u iznosu od 50 do 70 odsto, a solarni termalni paneli na krovu zagrevaće vodu. Postojenje zauzima površinu od 10.200 kvadratnih metara, a koristiće i Sunčevu svetlost i prirodnu ventilaciju radi bolje energetske efikasnosti.

Nova lansirna rampa se nalazi nedaleko od Rozvela, u Novom Meksiku, poznatog po navodnom padu letećeg tanjira u julu 1947. godine. Očekuje se da će zbog toga turisti koji dođu da vide ovo istorijsko mesto poželeti da posete i futurističku lansirnu rampu.
 
Stiv Landin, generalni direktor uprave svemirske luke u Novom Meksiku, izjavio je da “Spejsport Amerika” označava početak novog poglavlja u dugoj istoriji astronautike i primene najsavremenije tehnologije u Novom Meksiku - počev od prvih koraka Roberta Godarda, oca savremene raketne tehnike 1930. godine, preko početaka američkog svemirskog programa 40-tih i 50-tih godina prošlog veka, pa sve do aktuelnih Nasinih programa na raketnom poligonu u Vajt Sendsu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik